“Ze pakken onze beste jaren af” - Zware beroepen en recht op brugpensioen vanaf 58 jaar

De studiedienst van de PVDA kon de hand leggen op een voorontwerp van wet over zware beroepen. En wat blijkt? Maar zéér weinig mensen zullen voor hun 67 met pensioen kunnen gaan. En wie toch vroeger kan, verliest een deel van zijn of haar pensioen. Bovendien kan niemand nog voor 60 jaar met pensioen, ook niet met een zwaar beroep.

De overgrote meerderheid van de Belgen verzet zich tegen werken tot 67 jaar. Als een dief in de nacht loodste de regering dit programmapunt door het parlement, tegen alle verkiezingsbeloftes in. “Maar”, zo verzekerden de ministers, “niemand hoeft zich zorgen te maken, want mensen met een zwaar beroep zullen vroeger met pensioen kunnen gaan.”

Veel werknemers rekenen daarop. Werknemers uit alle sectoren en alle hoeken van het land: de bagageafhandelaars op de luchthavens, de vuilnisophalers die dagelijks honderden kilo’s tillen, het verplegend personeel met onmogelijke werkroosters en een zware emotionele belasting, de leerkrachten die gestresseerd zijn omdat ze elke dag topprestaties moeten leveren, de werknemers uit de metaal en de chemie die in ploegen werken, de buschauffeurs, de schoonmaaksters die massaal last hebben van tendinitis, de werknemers met een burn-out, de werknemers in de bouw, de postbodes, de kleuterleidster ... Alle beroepen waarin het letterlijk onmogelijk is om tot je 67ste te werken.

In veel gevallen bestaan er nog systemen om vanaf 58 of 59 jaar met brugpensioen te gaan. Systemen die de regering vanaf 1 januari 2019 wil opdoeken.

De studiedienst van de PVDA kon de hand leggen op een voorontwerp van wet. En wat blijkt? Sommigen zullen vóór 67 kunnen vertrekken, maar dat zullen er weinig zijn, want de lijst is heel kort. En wie vroeger vertrekt, verliest pensioen. Overigens zal niemand voor zijn 60ste kunnen vertrekken, zelfs niet wie een zeer zwaar beroep uitoefent van jongs af aan. Dit betekent dat de regering het recht op rust in goede gezondheid afschaft voor een hele groep van mensen.

Want niet iedereen leeft nog 20 jaar na zijn pensioen, en zeker niet in goede gezondheid. Mensen die op 16, 17 of 18 beginnen werken, zijn vaak opgewerkt na 40 jaar. Voor hen geen recht meer op rust en vrijheid aan het einde van hun leven? Het vervroegd pensioen en het brugpensioen is hun recht op pensioen. Als we dat afschaffen, dan zeggen we eigenlijk: “Voor jullie, geen recht op pensioen. Voor jullie, van het werk naar de zerk!”

180213_cover_pensioenbrochure.jpgDownload hier de brochure:

“Ze pakken onze beste jaren af” - Zware beroepen en recht op brugpensioen vanaf 58 jaar

De brochure maakt deel uit van het boek De Grote Pensioenroof van Kim De Witte. Je kan het hier kopen.

Lees ook:

Openbare diensten: regering “erkent” zware beroepen … om ons langer te doen werken

 


2 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
  • Dominique Oyen
    heeft deze pagina gevolgd 2018-03-03 14:34:32 +0100
  • Nick Dobbelaere
    publiceerde deze pagina in Pensioendossier 2018-02-13 16:24:00 +0100