Mensen die langer werken verliezen 83 tot 187 euro per maand

De ministerraad herbevestigt de hervorming van de pensioenen voor oudere werklozen. "We willen mensen die werken belonen", zegt premier Michel. “Niemand zal pensioen verliezen. Met deze regering krijg je er pensioen bij”, beweerden Gwendolyn Rutten en Daniel Bacquelaine eerder deze week. “Het lijkt wel alsof de premier, de voorzitter van Open Vld en de minister van Pensioenen aan collectief geheugenverlies lijden”, antwoordt PVDA-voorzitter Peter Mertens.

"De regering-Michel schafte de pensioenbonus af. Die zorgde voor een opwaardering van het wettelijk pensioen met 83,2 euro per maand voor iedereen die actief bleef tot 65 jaar en 187,2 euro per maand voor iedereen die actief bleef tot 67 jaar (brutobedragen).” 

“Het doel van die pensioenbonus was tweeledig”, vertelt PVDA-pensioenspecialist Kim De Witte. “Ten eerste was het een financiële stimulus om langer te werken. De spreekwoordelijke wortel naast de stok. Maar daarnaast was het ook een manier om de lage pensioenen in België te versterken. Onze wettelijke pensioenen zijn bij de laagste van Europa en veel werknemers en kleine zelfstandigen gebruikten de bonus om hun pensioen wat op te trekken.”

Dat die pensioenbonus zijn effect niet miste tonen we hier. In januari 2013 genoten 119.585 werknemers en zelfstandigen van de pensioenbonus. Tussen 2014 en 2019 zouden daar nog eens 150.432 mensen bijkomen. Daarvoor was 135 miljoen euro voorzien in de begroting. Maar dat geld heeft de regering Michel nu geschrapt. Het gevolg is dat 150.432 mensen in de toekomst 83,2 tot 187,2 euro per maand minder pensioen zullen trekken.

“De regering-Michel zet niet zomaar in op langer werken. Ze knipt rechtstreeks in onze pensioenrechten", besluit Peter Mertens. "Andere keuzes zijn mogelijk en nodig. België spendeert 11% van haar bbp aan de pensioenen. In Oostenrijk ligt dat percentage op bijna 15%. Daar zijn de pensioenen dan ook een stuk hoger. En het is perfect betaalbaar als we de hoogste vermogens wat meer belasten”.

 

Foto Wikimedia


Schrijf als eerste een commentaar

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.