Minimumpensioen van 1.500 euro: “Zorg voor een menswaardige oude dag. Dat is sociale vooruitgang!”

De PVDA antwoordt positief op de oproep die het ABVV aan alle politieke partijen deed om van een minimumpensioen van 1.500 euro een speerpunt van hun programma te maken. 

PVDA-voorzitter Peter Mertens pleitte daar in september vorig jaar op ManiFiesta al voor: “Wij vragen dat het pensioen gelijk is aan drie vierde van het vroegere loon, en niet de helft, zoals nu vaak het geval is. Wij vragen een minimumpensioen voor iemand die heel zijn leven gewerkt heeft, van 1.500 euro per maand, en geen 1.200 euro zoals nu het geval is. Wij zeggen: geef alle mensen een menswaardige oude dag. Dat is sociale vooruitgang!”

“Dat is het absolute minimum als je weet dat het verblijf in een rusthuis gemiddeld 1.500 euro per maand kost”, stelt PVDA-pensioenspecialist Kim De Witte.

Dit voorstel gaat helemaal in tegen het beleid van de regering, die ons langer wil doen werken voor minder pensioen.
Zo’n verhoging van het minimumpensioen is daarom niet minder haalbaar. Op basis van de cijfers van de pensioenadministratie toonde het ABVV aan dat het 2,2 miljard kost om het minimumpensioen op te trekken tot 1.500 euro. “Dat is amper 7% van de geschatte belastingfraude in ons land”, zegt Kim De Witte, “en ook peanuts in vergelijking met de 16 miljard euro die de werkgevers elk jaar cadeau krijgen aan loonkostenverlaging.”

“Het ABVV stelt terecht dat de financiering van onze pensioenen in de eerste plaats een kwestie van politieke keuzes is, een maatschappijkeuze ook. Wenden we onze stijgende productiviteit aan om onze levens te verbeteren, of dienen onze inspanningen alleen maar om de bankrekening van CEO’s en aandeelhouders te spijzen?”, besluit Kim De Witte.


1 reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
  • Nick Dobbelaere
    publiceerde deze pagina in Pensioendossier 2018-02-13 14:45:53 +0100